Linköping Pride 23

RFSL

30 maj – 4 juni är det dags för Linköping Pride!
Nu är programmet släppt, se nedan.

Du kan också ladda ner Prideprogrammet här

TISDAG 30 MAJ

Huvudbiblioteket

Byrån mot diskriminering – Föreläsning ”Alltid på sin vakt” Om minoritetsstress hos hbtqia+ personer och strategier för att motverka det, kl 16:00
Diskriminerande normer kring minoriteter skapar en alltid närvarande stress inför att bli utsatt, den form av stress kallas för minoritetsstress. Under föreläsningen kommer utbildare från Byrån mot diskriminering i Östergötland prata om vad minoritetsstress är, hur det påverkar hbtqia+ personer och vad vi kan göra för att minska de negativa konsekvenserna. Vi diskuterar också exempel för att lära oss att identifiera orsaker till minoritetsstress.

ONSDAG 31 MAJ

S:t Lars kyrka

Pride-fika kl 15:00 – 16:00
Gott fika och information om Regnbågsnyckeln, som är en HBTQ-märkning för en mer inkluderande kyrka.

Invigning av utställningen ”Regnbågen och kyrkan” kl 15:00
En liten utställning om:
– Regnbågen som symbol
– Relationen mellan HBTQ-kampen & Svenska kyrkan
– Regnbågsnyckeln och dess betydelse
– Framtiden och att göra upp med historien

Utställningen är tillgänglig i S:t Lars kyrka
31 maj – 4 juni under kyrkans öppettider. Välkommen!

Trädgårdsföreningen

Bicknick i Trädgårdsföreningen kl 18:00
Samling vid stora scenen. RFSL Linköping och medlemsnätverket Biplus bjuder in till en bisexuell picknick i det gröna. Ta med något ätbart samt något att sitta på, eller bara kom förbi och häng en stund!

Huvudbiblioteket, Pride House

Mässa med lokala organisationer kl 16:00-19:00

Sofia Kuno – ”Strategier för att hantera hat och hot” – Film och samtal kl 16:00
Gång efter annan utsätts aktiva inom hbtqi-rörelsen för hat och hot från framför allt högerextrema krafter. Många av RFSL:s avdelningar har erfarenhet av detta. Vilket typ av hat och hot handlar det om? Vad riskerar det att göra med vår hälsa, trygghet och engagemanget för hbtqi-personers rättigheter? Och framför allt: hur kan vi stärka varandra och öka kunskapen om hur man kan hantera hat och hot, för att orka kämpa på trots ett hårdnande klimat? Hur kan vi stärka samverkan mot hat och hot i regionen? Välkomna på visning av korta nyproducerade filmer och samtal på detta tema.

Moderator: Sofia Kuno, RFSL. Panel: represtentanter för RFSL Linköping och Brottsofferjouren Östergötland. Välkomna på visning av korta nyproducerade filmer och samtal på detta tema.

Bland drakar och dragqueens – Sagostund för barn 3-9 år kl 17:00
Bland drakar och dragqueens heter det prisbelönta teatersällskapet med kända svenska dragartister som framför interaktiva sagostunder för barn. Sedan 2017 turnerar sällskapet runt hela Sverige.

Varje sagostund är en färgsprakande konfettibomb där dragshowens glamour möter sagornas värld. Det blir ett unikt möte som lockar till läsande och visar att alla människor får vara som de vill. Med hjälp av engagerande scenkonst och inkluderande pedagogik gör vi publiken till aktiva deltagare som får sjunga, dansa, fantisera och uttrycka sig fritt!
Barnen får gärna komma utklädda eller uppklädda i sina mest fantasifulla favoritkläder.

20 platser – Föranmälan genom mejl till pride@linkoping.rfsl.se

Vuxna/föräldrar får delta i mån av plats.

Anna Malmquist – Föreläsning om minoritetsglädje kl 17:00
På senare år har det pratats alltmer om minoritetsstress, alltså den ökade stress som utsatta minoriteter upplever till följd av bland annat diskriminering och dåligt bemötande. Det är dock mer sällan man pratar om de positiva aspekterna av att tillhöra en minoritetsgrupp, något som vi kallar minoritetsglädje. Inte heller pratar vi särskilt ofta om det lugn som man kan uppleva i frånvaro av minortietsstress, vilket vi kallar minoritetsro. I den här föreläsningen pratar Anna Malmquist, Linköpings universitet, om minoritetsglädje och minoritetsro utifrån en intervjustudie med transpersoner. Du som deltar kommer också att få reflektera kring vilken glädje eller positiva aspekter du upplever av någon minoritet som du identifierar dig med.

Anna Malmquist
Fil dr, docent, universitetslektor

Mian Lodalen – Boksamtal om böckerna:
”Lisa och Lilly” och ”Lesbiska ligan” kl 18:00

Samtal med Mian Lodalen om hennes romanserie som baserar sig på verkliga historiska fall och om homosexuellas livsvillkor i Sverige. Räkna med både ståpäls och skratt!

Mian Lodalen är författaren med vass penna och varmt hjärta som skrivit ett tjugotal romaner, barnböcker och faktaböcker. Mian har har flerårig erfarenhet som journalist och redaktör på bland annat Arbetaren och gaytidningen Reporter. Vid sidan av författandet arbetar Mian som föreläsare och skriver regelbundet krönikor i bland annat tidningen QX. Sedan 1980-talet har Mian varit djupt engagerad i feminism, hbtqi+ – och djurrättsfrågor, vilket också återkommer som tema i flera av hennes verk.

Forumteatern

Ann-Christine Ruuth, Vision – Föreläsning
”Från man till kvinna på 90 minuter” kl 17:30

Vision Linköping uppmärksammar Linköping Pride 2023 med en inkluderande och kostnadsfri föreläsning med Ann-Christine Ruuth för både sina medlemmar och alla andra som är intresserade.

Ann-Christine är förutom en uppskattad föreläsare också inspirationen till filmen ”Min pappa Marianne” och hon kommer under en och en halv timme dela med sig av sin resa, om att våga vara sig själv och vad det kan innebära för vissa.

Detta evenemang är öppet för alla som är intresserade så ta gärna med både nära och kära!

Östergötlands museum – Wallenbergsalen

Olof Lundh & Toomas Timpka – Samtal om:
Idrott, makt och mänskliga rättigheter kl 18:00

Östergötland museum gästas onsdagen 31 maj Olof Lundh, journalist på TV4, C More och Fotbollskanalen och Toomas Timpka professor i idrott och hälsa vid Linköpings Universitet. Tillsammans diskuterar de hur fotboll och idrott kan ha inflytande över demokrati, kultur och mänskliga rättigheter. Samtalet modereras av Correns sportjournalister Carl Holmqvist och Erik Winell.

Kvällen börjar med ett kort föredrag av Toomas Timkpa om historiska och politiska skeenden där idrotten har haft en stor påverkan.

Programmet arrangeras av Östergötlands museum i samarbete med Linköpings Universitet och Corren.

Kostnad: 130 kr, gratis för alla under 18 år.

Platens bar

Queer Pub, Queer speeddejting – med Ruby Yaga kl 20:00

Letar du efter en sommarflirt, en spelkompis, någon att klättra i träd med, en queer mormor eller bara vill träffa fler queers i Linköping? Det är här det händer. Ruby Yaga leder dig genom en kväll med nya bekantskaper och potentiella nya bästisar/crushar! En trygg plats där alla könsidentiteter och sexualiteter är välkomna!

Quiz, musik och god stämning kl 21:00
Kom och quizza med oss! Vi utlovar bra musik och god stämning. Stanna med din nyfunna vän från speeddatingen eller ta med dig hela gänget och kom!

TORSDAG 1 JUNI

Skäggetorp centrum, butiksplan

Samtalstorg kring hbtqi-frågor kl 14:00 – 16:00

Störst av allt är kärleken!
Under PRIDE-veckan bjuder vi in till fika, gemenskap och möjligheten att prata om alla människors lika värde och rätt till kärlek.
Välkomna!

ABF, Willhem, Röda korset, Svenska kyrkan, Ung Puls – Linköpings kommun

Spektrum, Ebbepark

Panelsamtal om inkludering i arbetslivet, vi bjuder på frukost! Kl 07:30 – 09:00
Bland alla de anmälningar som görs om diskriminering på arbetsplatser är det få som handlar om diskriminering på grund av sexuell läggning och könsöverskridande identitet eller uttryck. Samtidigt finns många vittnesmål om trakasserier och trånga normkostymer som långt ifrån alla känner sig bekväma i. I den andra vågskålen finns arbetsgivare som målmedvetet har tagit sig an inkluderingsfrågan och nått goda resultat.

Välkommen på ett panelsamtal om inkludering i arbetslivet med fokus på hbtqia+ där vi synar båda vågskålarna men lägger tonvikten på det förebyggande och främjande. Panelen lyfter goda exempel och ger handfasta tips på hur både arbetsgivare, chefer och kollegor kan bidra till en arbetsplats som accepterar och välkomnar alla, precis som de är.

För när vi kan vara oss själva kan vi ge mer av oss själva, och när allas unika egenskaper och förmågor får komma till uttryck i organisationen, ja, då ökar också effektiviteten. Inkludering handlar om lönsamhet.

I panelen:
Karin Granholm, utbildningsansvarig, Byrån mot diskriminering i Östergötland, Tommy Eklöf, hållbarhetschef, Länsförsäkringar Östgöta Johanna Hjalmarsson, UX-designer, Consid

Arrangörer: Sankt Kors och Linköping Science Park och East Sweden Tech Women

Huvudbiblioteket, Pride house

Mässa med lokala organisationer kl 16:00-20:00

Edward Summanen – Föreläsning
”Vägar till att stötta och stärka unga transpersoner” kl 16:00

Resultat från en enkät med 279 svar från transpersoner i åldern 12-25 år om vad som får en att må bra, hur närstående kan stötta samt vilka förebilder man har tillgång till och vilka förebilder/berättelser som saknas.

Under augusti-september 2022 genomförde Transammans en digital enkät riktad till transpersoner/personer osäkra på sin könsidentitet i åldern 12-25 år. Enkäten besvarades av 279 personer. Under denna föreläsning presenteras enkätens resultat om vad som får unga att må bra och tankar/erfarenheter när det gäller stöd från närstående. Föreläsningen tar även upp vilka förebilder unga har – och vilka förebilder och berättelser som saknas i såväl vardagen som i form av representation inom populärkultur, mediala berättelser och offentliga personer.

Enkäten är en del av Transammans projekt Starka Tillsammans, med syfte att främja psykisk hälsa hos unga transpersoner/personer som funderar kring sin könsidentitet. Föreläsningen vänder sig till alla som vill få mer kunskap om vad som är hälsofrämjande för unga transpersoner, vilka förebilder vi behöver vi bättre på att lyfta fram och hur närstående kan vara ett bra stöd.

Föreläsare: Edward Summanen, projektledare Transammans – förbundet för transpersoner och närstående. Edward är socionom och har arbetat med frågor som rör transpersoners hälsa och livsvillkor sedan 2008. Tidigare har han bland annat varit sakkunnig i transfrågor på RFSL. Sedan ett år tillbaka är han anställd på Transammans, där han främst arbetar med psykisk hälsa och suicidprevention.

Toby Odland – Föreläsning ”Friktion i arbete med transinkludering” kl 18:00

Toby Odland (han/hen) är doktorand på Tema Genus vid Linköpings universitet och skriver sin avhandling om den friktion som formar institutionellt förändrings- och inkluderingsarbete. Han närmar sig erfarenheter från praktiskt arbete för institutionell förändring med inkluderingsambitioner utifrån fallet med transinkludering i jämställdhetsarbete. I sin föreläsning kommer Toby presentera sitt forskningsprojekt i stort och ge några inblickar i pågående analysarbete.

Qören – RFSL Linköpings nystartade queera kör kl 19:00
RFSL Linköpings nystartade queera kör bjuder på tre sånger med härlig queer stämning.

FREDAG 2 JUNI

Huvudbiblioteket, Pride House

Plakatverkstad – kl 16:00 – 18:00
Gör ditt eget plakat till Prideparaden! Material finns på plats, så kom och skapa med oss!

Equmeniakyrkan

Pride-mässa kl kl 18.00
Samverkan mellan Svenska kyrkan, Equmeniakyrkan och EKHO

Dansens hus

Dansworkshops med Peter & Christoffer från QueerSalsa
Alla är varmt välkomna när Linköping Pride bjuder in Peter & Christoffer från QueerSalsa Stockholm att undervisa i två dansworkshops. Kom på ena, eller bägge!
Alla lär sig både följa och föra och alla dansar med alla så ingen medhavd partner behövs. Välkommen!

Kl 18:00 – Bachata
Bachata moderna är den sensuella pardansen med rötter i Dominikanska republiken. Hos oss står dansglädjen högst i kurs och med våra snitsiga rollbytarturer blir dansen dubbelt så kul!

Kl 19:30 – Rueda
Rueda är en kubansk salsa dansad i ring. Lärarna ropar ut nästa tur och vi försöker alla springa åt rätt håll i ringen till nästa partner. Det är fartfyllt och härligt kaos redan från början i denna gatudans där vuxna får leka loss. Lägg till det att vi även byter roll så är den skrikande extasen ett faktum.

LÖRDAG 3 JUNI

Skylten

Frukost med Liquid kl 10:00
Pride Frukost på Skylten kl 10.00 för de mellan 12-21 år som är HBTQI+ eller har
tankar kring sexualitet eller könsidentitet.

Tropikhuset

Seniorfika med RFSL kl 11:00
Vi träffas kl. 11.00 i Tropikhuset och tar en fika innan paraden drar igång.
Arrangör: Charlotte Carbonnier, RFSL

Lekplatsen ”Trädgårdsleken” i Trädgårdsföreningen

Picknick för regnbågsfamiljer kl 11:00
Välkommen på en picknick för regnbågsfamiljer! Ta med dig något att äta inför paraden och vi bjuder på frukt och fika!

Anmälan är stängd.

Scenen i Trädgårdsföreningen

Parad-samling kl 12:00
Tal: Tobias Holmberg från Eastpride håller peppande tal inför paraden.
DJ: Ami Jammeh

Parad-avmarsch kl 13:00

Actred – Spelning med indiebandet Actred kl 14:00
Actred är ett svenskt indieband som blandar pop-element med djupa, ärliga texter. Tillsammans med sin keyboardist har de 2 systrarna från Sottunga skapat en egen liten värld runt sin musik. Lagom till Pride 2023 kommer de hunnit släppa en riktig queer heartbreak-anthem för alla som vill dansa med till känslan av den där första stora kärleken.

Skylten

Ungdomshäng med Liquid kl 15:00
Häng för ungdommar mellan 12-25 år på Skylten

Alkoholfri fest med Liquid kl 18:00
Insläpp till LIQUIDs Pride Efterfest 17:30.
Öppet för alla som är nyktra med gratis inträde. Det blir Dragshow! OBS! Festen är helt alkohol- och drogfritt!

Palatset

Fest kl 21:00 – 01:00
Välkommen till den officiella Pridefesten!
Inträde: 100 kr – Gratis garderob

Det finns 200 biljetter och det är först till kvarn som gäller!

Köp din biljett här!

Din väntan är över. Välkommen på Linköping Prides efterfest, en oförglömlig och underbart queer kväll! Kom som du är, vill vara eller bara som det råkade bli. Bara du tänker på att detta är en säker plats för HBTQIA+ personer så var respektfull!

Artist: Agnes Matsdotter

DJs: DJ Soleng och Amanda Wahlqvist

Facebookevenemang: https://fb.me/e/1bgTjOgZT

Vi är medvetna om funktionsvariationer och det finns därför möjlighet att komma in i lokalen för dig som exempelvis är rullstolsburen. Hör av dig till oss så hjälper vi dig!
OBS! Det är 18-årsgräns för eventet.

SÖNDAG 4 JUNI

RFSLs lokaler – Nygatan 58

Spelhäng hos RFSL kl 14:00
Spela brädspel och fika tillsammans!